Andreu Bosch, Teià
Entrevistem Andreu Bosch, ex-alcalde de Teià
Andreu, què és aquest indret?
Això és el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, que és l'únic celler romà museïtzat de Catalunya i de l'Estat espanyol. Quan el visitant arriba es troba un espai dividit en dos: per una banda, tenim la zona arqueològica on es troba el celler romà i per altra, un centre on s'acull als visitants i on a través d'un audiovisual es fa un recorregut pel món del vi a l'època romana i es connecta simbòlicament amb l'actual DO Alella. Al final d'algunes visites també es fan degustacions de vi, que poden ser tant a la zona del celler romà com dins el centre. Ah, i ambdós espais estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i a més a més, totes les explicacions estan en sistema Braille i també en llenguatge de signes.
Què heu esbrinat gràcies a la troballa arqueològica?
El celler es localitza a finals dels anys seixanta per una arqueòloga local, però en aquell moment no sap ben bé si té alguna relació amb l'activitat vitivinícola o no. És el 2003 quan s'encarrega un pla director que arriba a la conclusió que aquí tenim un celler romà de diversos períodes que abracen des del segle primer abans de Crist fins al segle III dC Per tant, va estar en ús continuat durant quatre segles, tot i que la màxima esplendor va ser el segle II dC, a l'època trajana.
Una curiositat és que vam tenir la sort de trobar un segell de plom -un signaculum- que duia gravat el nom de l'esclau responsable del celler al segle II dC on també es deia amb quina família romana estava vinculat.
I què hi podem veure in situ?
Aquí es pot entendre realment com funcionava tot el procés en època romana des que entrava el raïm, perquè s'han conservat els dipòsits on anava a parar al primer most i també les grans tines on s'emmagatzemava el vi. Després des d'aquestes tines es passava a àmfores més petites per a ser distribuït, perquè pensa que el vi laietà servia per subministrar les legions romanes que estaven escampades per tota Europa.
Ah, i al jaciment també es poden veure les rèpliques en fusta i en ferro de dues premses romanes d'acord amb les dimensions d'aquest celler. En total tenim 3.000 metres quadrats de jaciment delimitat tot i que no està excavat en la seva totalitat.
I després de visitar aquest espai, què més hi podem fer a Teià?
Al marge de la visita obligada al celler romà, tenim tres elements que a mi m'agrada sempre destacar. El primer és l'església de Sant Martí, a la que coneixem com la "catedral de la costa", que té una nau gòtica del 1574. Teià era un municipi de quatre de cases, però en el seu moment tenia una església de dimensions extraordinàries perquè aquí hi havia força gent noble vinculada al territori.
L'altra cosa interessant que tenim la compartim amb tota la comarca del Maresme i és l'arquitectura modernista; Teià té algunes casetes que es van fer en aquest estil. I el tercer atractiu imprescindible seria el mateix paisatge que envolta el poble, ja que una tercera part del nostre territori pertany a l'espai d'interès natural del Parc de la Serralada Litoral.
Què s'hi menja a Teià?
Aquí tenim una recepta molt particular que compartim amb els municipis de Sant Andreu de Llavaneres i d'Arenys de Munt que és el "relleno", un element gastronòmic que ens caracteritza i que són pomes farcides de carn i xocolata. És un plat que combina molt bé el dolç i el salat i que per a fer-lo s'ha de coure al forn durant uns quants dies. Durant la nostra festa major, que és a la tardor, es fa concurs de "relleno", tastet popular i els restaurants del poble també l'ofereixen a les seves cartes.
I també teniu un esdeveniment olfactiu molt especial, oi?
I tant: des de fa sis anys, al mes de maig organitzem el Maridatge dels Sentits que reuneix una sèrie d'esdeveniments que giren al voltant del perfum, les flors i l'enogastronomia. Són activitats de petit format, tipus tallers, demostracions, xerrades o passejos en què relacionem l'element olfactiu amb el món floral, la gastronomia i el món del vi. Fins i tot s'organitza un concurs internacional de perfumeria.
► Imprescindibles de Teià
- Centre Enotúristic i Arqueològic de Vallmora
- Església parroquial de Sant Martí
- Fons Batllori (edifici La Unió)
- Sagrat Cor de Teià